torstai 23. helmikuuta 2012

Teho-osastolla

Äiti täällä Minnin puolesta kirjoittelee vähän allapäin:

Me vietiin Minni tänä aamuna klo 8.30 Viikin Eläinsairaalaan neurologin vastaanotolle epilepsiankaltaisten oireiden takia. Lääkäri tutki tarkkaan ja otti verikokeet. Minni oli reipas pikkukoira, vaikka poissaolokohtaus oli tutkimusten aikana päällä.

Verikokeista löytyi hälyyttävästi kohonnut ammoniakkiarvo. Se viittasikin maksan toimintahäiriöön, josta myös neurologiset oireet voisivat johtua. Ns. maksashuntti vaatisi joko elinikäisen ruokavaliohoidon tai leikkauksen. Joka tapauksessa Minni on vakavasti sairas ja jäi siksi vuorokaudeksi teho-osastolle tutkimuksiin ja ensiapuun.

Tulin Villen kanssa kotiin. Iltapäivällä klo 15 sisätautilääkäri soitti ja kertoi, että muutkin Minnin verikokeet osoittivat maksashuntin suuntaan, ja lopulta ultraäänikoe varmisti diagnoosin. Ohivirtaussuoni kulkee maksan ulkopuolella, mikä on onnekasta, koska se on helpompi leikata kuin maksan sisäpuolella kulkeva suoni.

Jatkotutkimukset (tietokonetomografia) sovittiin maaliskuun 12. päivään. Silloin juttelemme myös kirurgin kanssa ja sovimme leikkauksesta. Minnin voinnin täytyy kuitenkin ensin kohentua, ennen kuin Minni voidaan leikata. Eikä olisi pahitteeksi, vaikka Minni saisi vähän lihaa luiden ympärille; hän kun on niin kovin pieni ikäisekseen.

Huomenna haemme (toivottavasti) Minnin kotiin. Saamme hoito-ohjeet ja erikoisruokaa ja lääkkeitä. Niillä mennään sitten leikkaukseen asti. Kaikki Minnille tähän mennessä hankitut nappulat ja herkut lahjoitetaan pois; tiedänkin jo sopivan ehdokkaan.

Nyt kannattaa pitää peukkuja Minnille ja muistaa häntä iltarukouksessa; että Minnin vointi paranisi, että hän kuntoutuisi riittävästi leikkausta varten, että leikkaus onnistuisi hyvin ja Minni paranisi. Minni on pieni, iloinen koira, ja aina valmis leikkiin, jos vain pikkuriikkisenkin oma vointi sen sallii. Minni on urhea olento.
Tässä ihan tuore kuva pikku potilaasta (kiitos Tuulia):

2 kommenttia:

  1. Hei! Tämä teksti toi minulle ja perheelleni toivoa! Meidän 6 kuukauden ikäinen kääpiöpinseri Max on nyt helsingissä pieneläin klinikalla hoidossa maksashuntti löydöksenään.. Päätimme että koiraa hoidetaan niin hyvin kuin on mahdollista, kuluista viis.. Vaikka toivoa ei ole kauheasti annettu, mutta haluamme rakkaan takaisin kotiin!

    VastaaPoista
  2. Hei! Kaikkea hyvää ja parempaa vointia pikku Maxille! Meidän Minni on pian jo 1v 5 kk. Ennuste ei ole hyvä, se on rehellisesti todettava; odotan maksan väsymistä päivänä minä tahansa. Mutta tällä hetkellä Minni voi vieläkin kamalista veri- ja pissa-arvoistaan huolimatta suht hyvin. Uutena oireena on tullut aivan tolkuton lattioiden nuoleminen. Närästyslääke ei auttanut, joten se sitten lienee neurologista - siitäkin päätellen, että Minni on silloin vähän poissaoleva. Mutta nautimme vielä päivä kerrallaan suloisesta pienestä Minnistämme. Ja kuten jossain kirjoitinkin, olemme tehneet itsellemme selväksi, että Minni on ehkä 2 vuoden koira, ei 15 vuoden. Näillä mennään. Me emme lopulta lähteneet leikkaushoitoon, koska Minnin shuntti oli sitä vaikeampaa sorttia, suonet niin mikroskooppisen pienet ja lähellä valtimoa ja ennuste todella epävarma (myös paramisen suhteen), että päätimme hoitaa ns. perinteisin keinoin ruokavaliolla. Hyvää syksyä teille; sydämestäni toivon ONNEA hoitoihin!! t. Sari ja Minni

    VastaaPoista